piatok 22. novembra 2013

Ako dostať do detí zeleninu

Možno poznáte ten večný vzťahový problém s názvom "ZELENINA a DIEŤA" a možno patríte k tým šťastným rodičom, ktorí podobný problém nemusia riešiť. Ak ste tá druhá skupina, prosím, nedráždite tú prvú a zostaňte diskrétni. Ak patríte k prvej skupine, možno mám pre vás riešenie :)

Keď sú deti malé ako prvé príkrmy sú zeleninové, takže máte pocit, že keď nadviazanie vzťahu so zeleninou zvládnu v tejto prvotnej fáze, nebude problém ani neskôr ("Čo sa po narodení naučíš, v detstve akoby si našiel." ;) ).
E-eé, nie je to tak. Dáte si záležať na tom, aby obedová porcia pre vaše dieťa, v mojom prípade pre dve, vyzerala pestro, zaujímavo, jednoducho lákavo. Samy máte problém odolať, aby ste to nezjedli skôr než vaše dieťa (nakoniec polovicu obsahu taniera aj tak zjete). Na tanieri sa nachádza okrem hlavného obsahu aj krásna zeleninová príloha, ktorá tanier neopúšťa ani prvá, ani posledná. Neopúšťa ho vôbec. Detská rúčka sa ho dotkne, len keď mu zavadzia.

U nás sa dnes zelenina podáva ako žiadaný samostatný chod. Na desiatu alebo olovrant, alebo len tak keď si chceme zamlsať. Viete ako nastala zmena zo stavu "hnije mi v chladničke zelenina" do stavu "zase treba dokúpiť zeleninu"?

Riešenie sa ukrýva v tomto slove (a samozrejme jeho význame) - TYČINKY! (čítajte ďaľej, nejde o soletky ani pečené srandy, nič na čom sa narobíte).
Moje deti zbožňujú všetko, čo nazvem tyčinka. Opýtam sa: "Deti, prosíte si tyčinky?" Odpovedou mi je nadšené a hlasné jednohlasné: "ÁNO!" A to som vôbec nepovedala o aké tyčinky ide. Môžu to byť spomínané soletky, sójové tyčinky, pečené syrové tyčinky, alebo zeleninové tyčinky. Práve zeleninové tyčinky sú tým riešením.

Zeleninové tyčinky - POSTUP ;)
Dôležitý je výber zeleniny. Musí to byť taká, čo chrumká. Čiže nejaká pevnejšia zelenina, z ktorej môžete nakrájať tyčinky. U nás sú v obľube mrkva a rôznofarebná paprika. Dcéra má rada aj dlhé stebielka pažítky :)
Zeleninu umyjete a nakrájate na 0,5 - 1 cm hrubé prúžky.
Potom už len stačí zavolať:
"DETI, ZELENINOVÉ TYČINKY!"
Len sa po nich zapráši :)
Dobrú chuť.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Môžete dať like :)