pondelok 18. novembra 2013

Domáca RICOTTA

Recept som objavila v časopise Apetit, ale táto ricotta podľa mňa skôr chutí a vystihuje vlastnosti mascarpone. Každopádne je dobrá a môžete ju využiť napríklad aj v recepte na najlepšie lievance :)

Potrebujeme:
1,5 L plnotučného čerstvého mlieka
500 ml smotany na šľahanie
1 ČL morskej soli
4 PL citrónovej šťavy

Postup:
- Cedidlo vyložíme plátnom (napríklad veľkou plátenou vreckovkou).
- Mlieko, smotanu a soľ zahrievame za stáleho miešania až k bodu varu. Potom do zmesi vlejeme citrónovú šťavu, stlmíme plameň a miešame ešte 2 minúty.
- Vypneme a necháme stáť 5 minút.
- Zmes vlejeme do cedidla a necháme pri izbovej teplote 1 hodinu odkvapkať. Odkvapkanú srvátku vylejeme.
- Ricottu premiestnime do dobre uzavretej plastovej nádobky a skladujeme v chladničke.
Z uvedeného množstva vznikne 400g ricotty, ktorá vydrží 5 dní.

Skratky:
ČL - čajová lyžička
PL - polievková lyžica
PRDOPEČ - prášok do pečiva

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Môžete dať like :)